Sunday, February 26, 2017

Kahwin ! (Part 1: background study)

Harap maklum aku dah 23 tahun ni
Asal pergi wedding mana2,
Mesti ade soalan "yana bila nak kahwin ni"
Ye repeat again and again

Aku punya jawapan senang je
"Tunggu abah bagi green light"
"Pengantin dah ade dah"
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ramai yang tahu aku ni dah lama "kawan"
7 year to be exact
My lovely "laki" πŸ’πŸ»
Known As Amirul .
Ok tu je nak cerita pasal dia

So di sebabkan aku ni dah "kawan"
Ramai expect aku kahwin dulu
Dari kawan2 aku yang lain
NOPE! Jodoh tu kat tangan Allah
Kalau dia kata belum , maka belum le

Aku ni mmg dah bincang dgn laki aku
Pasal majlis bila nak buat
Berapa hantaran
Berapa nak guna duit
Macam mana nak kumpul duit

Satu konsep aku adalah
aku tak nak beban laki aku banyak sangat
Ok dia nak kene bayar hantaran satu hal dah
Nak beli kan mahar lagi
Nak buat kenduri belah dia lagi
Aku tak nak nnt dah kahwin pun hutang tak settle
Kang tak pasal2 mental laki aku πŸ˜‚

So aku banyak kali cakap kita jangan hutang
Kita cari duit sama2
Kita ikhtiar cara nak kumpul duit kawin
Antara usaha kami nak kumpul duit kawin
Kami buat bisnes baju
Brand kami Joe Rahman Clothing
Boleh search kat facebook
Atau kat instagram @joerahmanclothing

Setakat ni ada je rezeki masuk
Alhamdullilah

Tu je untuk part 1.
Sambungan kisah nak kawin aku di part 2

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸



Saturday, January 14, 2017

UPDATE: sem 5 sampai 7 UITM CHEMICAL ENGINEERING

πŸ™ˆ
Dah berhabuk dah dua tahun tak update blog. 
mai la aku update pasal chemical engineering dekat UITM di hatiku ini
tak sangka ramai juga yang baca post aku pasal chemical engineering.
ramai rupanya yang nak tahu
mesti semua adik2 spm yang tak tahu hala tuju nak ambil apa kan

sekarang aku dah sem 7
lagi satu sem depan aku dah habis study
tu pun kalau tak tambah sem la haha

sem 5 dgn 6,
hurm subject dia termasuklah particle, modelling
plant design, dan subject2 core untuk chemical engineering
masa sem 5 dgn 6 ni kau akan tahu apa erti jadi chemical engineeing
apa yang kau akan buat kat industri
macam mana kira2 yang kene buat untuk design kilang kau sendiri
result masa ni sangat menghampakan
aku tahu ni gara2 aku malas. haha

sem 7 adalah permulaan untuk buat design project
dan juga research project
ye betul kami ada 2 final year project
sebab kami sangat perform (sangat)

so untuk research project aku buat pasal aloe vera
ya aku mmg tak de kerja
gigih nak baca pasal aloe vera
nak jadikan dia zinc oxide
banyak sungguh masa nak buat bende ni

satu lagi design project (DP)
DP ni dua part. sem 7 part 1, sem 8 part 2.
sama juga RP, ada dua part
untuk design project, kau akan di beri group masing2
group di tetapkan oleh fakulti kau
jangan harap nak geng sendiri

group aku mmg terbaik
semua baik
semua mmg function
kalau stress, ada tukang kurangkan stress
kalau tak cukup tangan nak settle, ada yg tolong settle kan.
thank god semua baik

DP ada la subject paling membunuh. 
kau kene design kilang kau sendiri
dlm DP ni la kau guna semua bende kau dah belajar sebelum ni
aku buat bahagian safety and environment consideration
dan aku buat market analysis. tapi suku je, 
selebihnya abang ismi buat sbb dia perform. haha

k tak larat nak taip dah, 
nak sambung study.
esok ada paper. 
k bye. 

Saturday, August 15, 2015

SEMESTER 1 hingga 4 CHEMICAL ENGINEERING UITM



well well well
dah habis sem 4 aku dan dapat keputusan dah
jangan tanya result aku apa, huhu

nak cerita sikit how hard it is to be engineering student and in this case chemical engineering
setiap org lain2 pengalaman , so ni pengalaman aku je
orang lain lantak la dorg. haha

bunyi macam best kan jadi student engineering
selalu fikir, keluar gaji tinggi la bagai
maaf ye, jangan harap gaji tinggi
aku banyak dgr dari senior2 kau fresh graduate gaji tak sampai 2000 pon
dengan ekonomi negara macam haram sekarang ni lagi
redha je la
insyallah lama2 naik la gaji tu
nak kaya cepat buka bisnes sendiri la ye

sepanjang aku study, macam2 masalah
sem 1, boleh la kau nak survive subjek boleh terima diakal lagi
so pulun habis habisan ye sem 1 sbb sem tu je harapan kau nak dpt 4 flat
sem 2, boleh nangis tepi bucu katil, subjek core dia buat kau nangis sambil belajar
dpt pula lecturer emo tahap gunung kinabalu
sem 3, kau boleh survive sem 3, tu pon kalau kau tak de paper repeat la kan. huhu
sem 3 aku mampu lah nak dpt 3. tu pun cukup2 makan
sem 4? ni bukan nangis tepi bucu katil dah
ni nangis kene ambik baldi tadah

sem 4 adalah sem paling susah aku lalui setakat ni
paper dia semua core tahap cipanzi
terutama sekali CHEMICAL REACTION ENGINEERING
masa mula2 aku masuk kelas dia, aku rasa paper ni macam bodoh je
ala2 kau belajar chemical masa matrik
kacang celah gigi pon boleh jawab
tapi ternyata susah sampai boleh nangis sambil jawab paper
lecturer kau pula suka buat soalan susah pastu cakap " paper saya buat selalu student tak boleh jawab. haha. belajar la ye, " aku sampai sekarang sakit hati dengan lecturer ni. tgk muka dia pun aku tak nak

subjek yang senang subjek numerical method, senang wa cakap lu
tapi bila masuk exam, aku lupa mana satu method mana satu
hahhahahahaha. kene banyak buat latihan.
al maklum la aku pemalas. 
lecturer dia pun best. dr sheriff 
cool and handsome. eh? hahaha

subjek lain semua bosan 
aku rasa nak letak lidi kat mata
bagi tahan mati aku dari tertutup
kecuali subjek seperation. subjek tu ok
senang. tapi kene tahu selok belok soalan


MASA EXAM

aku masuk dgn perasaan boleh la nak jawab
tapi bila buka baca soalan
aku rasa macam tak pernah study langsung
mgkn sbb aku cuak? ke banyak dosa kat lecturer? haha
aku student baik ok. masuk lambat pon jarang. (ye ke ni?) haha

tahu la wahai kanak2 ribena semua,
soalan exam sentiasa cuba nak bunuh korg
bunuh mentaliti kau 

aku setiap kali balik dri exam
ayu (bff aku) dia akan nyayi
" bulan dan bintang...... f**k you!"
haha. lagu favourite masa musim exam

tapi all and all, 
nak buat macam mana kan
kau usaha je la

dlm hidup ni ade naik turun. 
kadang2 kau kat atas
kadang kau jatuh ke jalan tar yang kasar
abis luka2 tangan kau lutut kau
nampak tak perumpamaan aku tu?

so belajar la pandai2 ye.
tapi belajar2 juga
jangan sampai kau tak enjoy hidup kau as a student
bila lagi nak enjoy kan
jangan jadi macam budak kelas aku
ramai yang looser dan menyakitkan hati aku je
nampak macam aku jahat kan? kau masuk kelas aku baru kau paham

ok la. penat dah taip. bye2 kanak2 ribena



Thursday, December 11, 2014

wedding ikin

dah lama tak update
so why not update about my sister wedding ceremony
owh well
nah gambar 
malas nak taip. haha











Saturday, September 6, 2014

one city subang jaya

a few weeks ago,
i went to one city subang jaya
just to check out my boyfriend future college.
he will further his study in megatech international college
college dia dalam mall!
bestnya~~~~~

tapi, apa yang best sebenarnya ialah!
bangunan one city ni!
nak shopping tak la best sangat.
kedai makan ye la banyak dalam tu.
nak shopping tak best langsung

but yang paling best ialah
skypark!
wonders what skypark is?
dia kat atas sekali. tingkat 10.
what special is ada lantai kaca
boleh nampak sampai tingkat bawah sekali
menakutkan! den yang gayat ni ketak lutut.

tapi kompem best.
pergi la try
sekeliling dia ada lah bar n club.
so kalau g malam mungkin bingit diatas tu.

nah gambar sikit!














Wednesday, May 14, 2014

family vacation

dah lama dah pergi tempat ni
bulan 2 hari tu
tapi baru sekarang nak post gambar
dalam gambar2 ni rambut den panjang lagi
sekarang dah kemetot. lol