Saturday, August 15, 2015

SEMESTER 1 hingga 4 CHEMICAL ENGINEERING UITM



well well well
dah habis sem 4 aku dan dapat keputusan dah
jangan tanya result aku apa, huhu

nak cerita sikit how hard it is to be engineering student and in this case chemical engineering
setiap org lain2 pengalaman , so ni pengalaman aku je
orang lain lantak la dorg. haha

bunyi macam best kan jadi student engineering
selalu fikir, keluar gaji tinggi la bagai
maaf ye, jangan harap gaji tinggi
aku banyak dgr dari senior2 kau fresh graduate gaji tak sampai 2000 pon
dengan ekonomi negara macam haram sekarang ni lagi
redha je la
insyallah lama2 naik la gaji tu
nak kaya cepat buka bisnes sendiri la ye

sepanjang aku study, macam2 masalah
sem 1, boleh la kau nak survive subjek boleh terima diakal lagi
so pulun habis habisan ye sem 1 sbb sem tu je harapan kau nak dpt 4 flat
sem 2, boleh nangis tepi bucu katil, subjek core dia buat kau nangis sambil belajar
dpt pula lecturer emo tahap gunung kinabalu
sem 3, kau boleh survive sem 3, tu pon kalau kau tak de paper repeat la kan. huhu
sem 3 aku mampu lah nak dpt 3. tu pun cukup2 makan
sem 4? ni bukan nangis tepi bucu katil dah
ni nangis kene ambik baldi tadah

sem 4 adalah sem paling susah aku lalui setakat ni
paper dia semua core tahap cipanzi
terutama sekali CHEMICAL REACTION ENGINEERING
masa mula2 aku masuk kelas dia, aku rasa paper ni macam bodoh je
ala2 kau belajar chemical masa matrik
kacang celah gigi pon boleh jawab
tapi ternyata susah sampai boleh nangis sambil jawab paper
lecturer kau pula suka buat soalan susah pastu cakap " paper saya buat selalu student tak boleh jawab. haha. belajar la ye, " aku sampai sekarang sakit hati dengan lecturer ni. tgk muka dia pun aku tak nak

subjek yang senang subjek numerical method, senang wa cakap lu
tapi bila masuk exam, aku lupa mana satu method mana satu
hahhahahahaha. kene banyak buat latihan.
al maklum la aku pemalas. 
lecturer dia pun best. dr sheriff 
cool and handsome. eh? hahaha

subjek lain semua bosan 
aku rasa nak letak lidi kat mata
bagi tahan mati aku dari tertutup
kecuali subjek seperation. subjek tu ok
senang. tapi kene tahu selok belok soalan


MASA EXAM

aku masuk dgn perasaan boleh la nak jawab
tapi bila buka baca soalan
aku rasa macam tak pernah study langsung
mgkn sbb aku cuak? ke banyak dosa kat lecturer? haha
aku student baik ok. masuk lambat pon jarang. (ye ke ni?) haha

tahu la wahai kanak2 ribena semua,
soalan exam sentiasa cuba nak bunuh korg
bunuh mentaliti kau 

aku setiap kali balik dri exam
ayu (bff aku) dia akan nyayi
" bulan dan bintang...... f**k you!"
haha. lagu favourite masa musim exam

tapi all and all, 
nak buat macam mana kan
kau usaha je la

dlm hidup ni ade naik turun. 
kadang2 kau kat atas
kadang kau jatuh ke jalan tar yang kasar
abis luka2 tangan kau lutut kau
nampak tak perumpamaan aku tu?

so belajar la pandai2 ye.
tapi belajar2 juga
jangan sampai kau tak enjoy hidup kau as a student
bila lagi nak enjoy kan
jangan jadi macam budak kelas aku
ramai yang looser dan menyakitkan hati aku je
nampak macam aku jahat kan? kau masuk kelas aku baru kau paham

ok la. penat dah taip. bye2 kanak2 ribena



11 comments:

  1. Akak... saya start sept ni. Saya tgk course outline kat website ada engineering drawing ,design project,plant design.. nanti kena ada tools2 yg canggih2 ke macam budak2 LK time sekolah dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de la. Kita semua pakai software je. Bukan tools yang physical. Boleh download or beli je software tu 😉

      Delete
  2. Okay thanks akak :) nak tanya lagi hehe kita ada 8 sem kan.. 1 sem tu pack tak jadual? Kelam kabut tak macam time asasi/matrik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita belajar 4 tahun bersamaan dgn 8 sem, kalau ade subjek yg tak sempt nak repeat (kalau kene repeat la kan) kene tambah sem. Jadual tak pack pon. Selalu sehri ade 2 atau 3 kelas je. Tapi penat juga sbb ulang alik g kelas. Huhu

      Delete
  3. Akak kalau kita daftar sesama dgn kawan kita boleh dapat jadi roommate kan?

    ReplyDelete
  4. Akak kalau kita daftar sesama dgn kawan kita boleh dapa jadi roommate kan?

    ReplyDelete
  5. Akak.. mana nak beli textbook yg lecturer suruh beli ni eh? Macam textbook untuk process chem semua tu

    ReplyDelete
  6. Akak.. nk tnya.. sy skrg ni tgh musim utk kemaskini upu fasa 2.. sy nmg minat sgt2 nk amek kos chemical engineering ni. Tp dlm masa yg sama, takut pn ada😭. And kalau tgk result matriks sy pn, just 3.5 and muet band 4.. hemm ade chances tk nk dptkn kos ni kak? 😔

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi adik, kalau nak ikutkan pointer tu mgkn susah sikit nak masuk. tapi insyallah kalau ade rezeki mana nak tahu kan. muet tu dah ok dah. sbb syarat muet band 3 je. nak cakap susah ke tak tu, tak kisah la belajar apa pun, kalau tak belajar betul2 tetap susah juga. kan? haha. try la mana tahu boleh jumpa nanti. haha

      Delete
  7. Akak.. nk tnya.. sy skrg ni tgh musim utk kemaskini upu fasa 2.. sy nmg minat sgt2 nk amek kos chemical engineering ni. Tp dlm masa yg sama, takut pn ada😭. And kalau tgk result matriks sy pn, just 3.5 and muet band 4.. hemm ade chances tk nk dptkn kos ni kak? 😔

    ReplyDelete