Saturday, March 9, 2013

paris love

i am one of the fan of eiffel tower in paris. i just cant resist my self from owning something that have eiffel tower things. even my table wrap have eiffel tower picture. cant resist. to beautiful. my bf said its only a piece of metal . cant believe that what he see in eiffel tower.

so here some collection of the eiffel tower that i own. hehe. not the real eiffel tower. just a keychain and a small replica. 


and my little note book



yang lain2 tu nanti je la  post. main reason post ni nak tunjuk tempat yang cantik dekat paris. 
so mari kita jelajah paris! (*harapan berkecai nak pergi paris ==' so tgk gambar je la)



of course la menara eiffel yang terkenal seluruh dunia ni. 
"The Eiffel Tower was built for the International Exhibition of Paris of 1889 commemorating the centenary of the French Revolution." ni lah asal usulnya menara eiffel ni. kemudianya menjadi tempat experiment dan tempat transmit radio. 





dan ni la lagi satu bangunan yang ramai orang tahu. aku tahu tapi tak tahu nama dia ==' so ini la nama sebenarnya iaitu Arc de Triomphe. aku tak tahu macam mana nak sebut bende ni =='
"Construction of the monument that was meant to be a tribute to Emperor Napoleon victories, was not completed until the Battle of Waterloo led to his overthrow." sumber bernama. haha aku ambik ni dari web orang lain. rupa2nya benda ni monument. lawa gila monument dorang :O




louvre museum.  pyramid ni diperbuat dari glass. cantik kan? ni sebenarnya museum da.
"The museum is spread in a total area of 652,300 square feet and has more than thirty five thousand objects placed in it. It is almost impossible to see the entire museum in a couple of hours and do justice to every piece of art that is placed from the 6th century BC till the 19th century AD."
bende ni besor gilo weh. glass pyramid ni hanya la luaran nya sahaja.dalam dia besar. penuh dengan gambar2 lama. 




ni gambar dalam louvre. ha! besar kan?



next! tempat opera dekat paris. teringat pula cerita phantom of the opera yang aku belajar masa form 2 dulu. hehe. ini lah dio opera punya tempat di paris ini. nama dia OPERA NATIONAL DE PARIS. ni pun bangunan yang umur nya lebih ratusan tahun lamanya.



ni pula jambatan yang popular kat sana. PONT ALEXANDER iii. bangunan bangunan kat sana memang banyak ciri ciri vintage yang sangat lawa. termasuklah jambatan ni punya design. lawa...


seterusnya. antara kedai buku yang tertua di dunia, shakespear and company bookstore. kedai dia comel!



kita tengok pula park yang ada dekat paris. parc des buttes chaumont. pandai2 la korang sebut. haha




sebenarnya tempat ni dulu tempat orang kene gantung sebab kesalahan jenayah masa zaman2 dahulu kala. menakutkan. tapi tempat ni cantik ma.


nanti aku buat sambungannya. bye bye

No comments:

Post a Comment