Monday, April 23, 2012

Aircraft Maintenance Engineer


ok . apakah itu Aircraft Maintenance Engineer? ( hurm~~~ )
ramai yang tak tahu pasal ni. tapi kalau dari namanya kita akan tahu yg aircraft maintenance engineer tu adalah jurutera kapal terbang. kat malaysia engineer mcm ni tak ramai.
basically , jurutera ini akan check kapal terbang  tersebut ( bunyi hebat je ) sebelum di benarkan terbang.
apabila dia dah check dan sure yang kapal terbang tu selamat (ala2 doktor ) , dia akan tandatangan satu sijil untuk membenarkan kapal terbang tu terbang. kalau tak ada tandatangan engineer maka tak boleh la kapal tersebut terbang ( walawei, kena main tanda tangan ).
risiko nya kalau jadi aircraft engineer (ni yang tak suka ni ) ialah kalau anda tersalah buat kerja atau terlepas pandang pada kerosakan kapal terbang maka sekiranya kapal terbang tersebut terhempas anda adalah org pertama yg mereka akan cari ( bukan hantu yg cari kau ) tapi orang yg menyiasat pasal kemalangan tu akan cari kau ( dalam hati " mati la aku " )


tapi yang best nya, kau akan belajar mathematic ( fav aku ~~) dan akan belajar physic kaw kaw punya. dah nama pun engineer mesti la terer physic . dan yg paling best, gaji permulaan kau keje ( kira fresh graduate )  boleh mencecah sampai RM 4000. gila mahal gaji, tu baru first month keje, selepas dua tahun, gaji kau akan naik mendadak sehingga  mencecah RM7000 ke RM8000. bole aku shopping banyak-banyak (otak fikir shopping je )
so, sebenarnya aku yang nak jadi  Aircraft Maintenance Engineer. hehe. sebab subject yang dorang akan belajar tu subject yang aku minat.  lagipun gaji dia boleh tahan ( shopping! )
kalau susah nak belajar tu perkara biasa la kan?
so CHAIYOK yana!

                                   
so Engineer akan belajar mcm mane benda seberat ratusan tan ni boleh terbang dan akan belajar macam mana nak bagi kapal terbang macam ni untuk sentiasa elok untuk digunakan.

uniform dorg pun lawa gak . ala-ala mcm pilot gitu. tapi kadang-kadang kena pakai overall. 
kepada abang2 yang dalam gambar, sorry curi gambar. haha! 

aku dah terbayang bayang dah aku pakai baju macam tu. mesti lawa ( perasaan = =')
konon2 nak jadi mcm minah dlm gambar di bawah 


ceh~~ confirm tak sama. tapi minah ni pilot. baju lebih kurang dgn engineer. kalau overall pulak macam ni pulak.


ambik gambar yang lawa je . haha
dah2, bukan main panjang post aku. bye-bye.





103 comments:

  1. Replies
    1. tak la. dulu pernah nak ambil tapi tak jadi.

      Delete
    2. Saya bukan nak sibuk tapi nak tahu kenape? Susah?

      Delete
    3. ermm.. apa yang awak cuba sampaikan cik anonymous. lol

      Delete
  2. kalau minat, i think uthm is better. belajar 5tahun, dapt degree + licence. 5 tahun tu termasuk ojt with mas 2year. license blaja kt delog. dan license tu diiktiraf dca(jabatan penerbangan awam). delog ni bawah mas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. APR n MATA pun diiktiraf DCA. :) but at the end, saya tak ambik ni. saya ambik chemical engineering.

      Delete
  3. kalau grad as degree in mechanical eng. saja tanpa license boleh ke nak apply jurutera aircraft ni? maaf tanya sebab baru perasan bidang ni dan memang minat bahagian maintenance ni especially aircraft. skg dah grad dan sedang mencari kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i dont think so, sebab kalau nak jadi jurutera aircraft kena ada lesen dia. so kalau nak juga, kene ambik lesen tu, means kene belajar balik la.

      Delete
  4. Replies
    1. no. i dont have wechat. whatapp je ada .

      Delete
  5. Wow...bestnye minat plak dh..hihihi...tpi klu nk.smbong slain kat malaysia..nk.smbong bljar diploma luar negara mne yg bgus??and ssh ke nk dpt kerja nie??sbb akk tulis x rmi juruter kapal terbang tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bende ni bukan diploma or degree or anything. its licensed. tapi licensed sebagai engineer la :) ada je luar negara. russia. but buat apa nak belajar jauh2 sedangkan malaysia punya diiktiraf. kan? senang je dapat kerja dekat malaysia ni. sbb malaysia kekurangan pekerja. ;)

      Delete
  6. diploma ngan buat license lain ke kak?
    habis lepas diploma boleh ke keje terus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak pasti. tapi kalau nak kerja dengan aircraft mmg kene ade lesen. kalau tak de lesen mmg tak boleh keje. lesen tu mesti di iktiraf oleh DCA or yang antarabangsa. kalau tak lesen tu tak laku.

      Delete
    2. Hahaha x semudah ap yang difikirkan x semegah ap yang dibayangkan.

      Delete
    3. diploma grad jadi technician and bila dah lepas amik licences baru diiktiraf sebagai engineer 💁

      Delete
  7. Salam blh sy borak lbh lnjut x pasal ne....ne email sy gurun_sahara666@yahoo.com n ne no pon wasap 0176101972 me farid

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry reply lambat. Just to busy lately. Im gonna email you later.

      Delete
  8. Salam kak... Nak tnye sikit.. Kan sya dah ade lesen tuh.. Tp yg keluarkan FAA.. Kat malaysia EASA klau x slah.. Boleh pakai kew??

    ReplyDelete
    Replies
    1. easa satu dunia boleh pakai kalau kat malaysia better pakai dcam part 66

      Delete
  9. akak tak pasti la pula, kene call org yang lebih mengetahui. :)

    ReplyDelete
  10. Salam kak..lps pmr lebih cenderung course nih patut apply blajar mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pmr? sambung spm science stream dulu. lepas spm baru boleh masuk belajar mana2 aircraft academy.

      Delete
  11. Lepas pmr, boleh amik kos yang kerajaan tawarkan di Kolej vokasional Mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau math e sains e dapat pergi ke mata?satu lagi memang istihar tros ke engineer aircraft?

      Delete
    2. boleh ke pergi mata kalao math n sains f (pt3)

      Delete
    3. pt3 tu akak tak pasti. better call terus mata

      Delete
  12. Gaji...tinggal je la angan2...aircraft engineer x byk...n competition byk sgt...kwn akak keje aircraft engineer blk oversea...gaji byk...tp yg x bnasib baik blk oversea gaji 1 k lebey je...sbb xdpt keje...n aircraft engineer ssh nk msk bdg lain...hence gaji 1 k lebey je...baik masuk enginering lain yg x tlampau specific...kos specific ssh dpt keje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak tnya camne and step untuk apply course ni ? betul ke course ssh nak dapat kerja?!

      Delete
  13. Hi, ini course susah tak? Ini course is mainly focused on practical atau studies? The syllabus susah tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. im not to sure because i end up taking other program. but i think its balance between practical and studies :)

      Delete
  14. asalamualaikum..erm ..sjak spm dh minat bidang ni..lpas spm try minx miat..tpi x dpt..skang sye blaja kt politeknik..kos electrical engineering..sye nk tnye...bleh x sye nk kjar blik bidang ni pas abih diploma kt Poli ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi adik, akak rasa boleh je. sbb yang penting adik nak belajar. boleh apply macam biasa kat mana2 institut. sorry akak lambat reply. dah lama tak bukak. 6 bulan baru akak reply. huhu. sorry tau

      Delete
  15. Apa beza aircraft technician dengan aircraft engineer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, sorry lambat reply. dah lama tak buka blog ni. aircraft engineer ni kira org yang buat inspection on the aircraft. technician yang akan betul kan and buat kerja2 yang di suruh oleh engineer. rasanya la. huhu. tak pasti.

      Delete
  16. Im MIAT student, final year now. I just started seating for dcam part 66 exam. Feel free to email at azevo93@yahoo.com.my me if you have any questions regarding on how to get a AME license...just want to help and share a little bit of my experiences and knowledge about it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, thank you. saya harap ramai yang boleh tanya kat awak. sbb saya pon tak sambung study untuk LAME. saya end up ambik chemical engineering.

      Delete
    2. hai, kt mna nk blajar psl aircraft ni?
      I mean sbgai aircraft maintainance atau jurutera...mcm mna nk buat licence

      Delete
    3. salam saya try email mr azam that gave his email but icant deliverd my email as yahoo ckap email tu dah x wujud and akak macam saya nak tahu lebih lanjut pasal course ni means guide to take dis course sbb course ni agak rumit and byk step ?

      Delete
  17. Kak.. Course ni pyah x?? Klau mcam saya ni spm math dpat A+ tpi fizik dpat C+ layak ke ambil course ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, akak rasa lepas je. cuba apply kat APR atau MATA.

      Delete
  18. Salam....baru plan nak ambil exam b2 kt dcam...ada sape2 dah ambil or lulus? Blh share x...dawwies@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade. try tanya org ni. azevo93@yahoo.com.my

      Delete
  19. Salam...sape sape2 yg dah lulus utk b2 part 66..baru plan nak ambil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. azevo93@yahoo.com.my cuba tanya kat azam ni. dia dah graduate

      Delete
  20. akak kalau bukan dari kelas sains tulen mean ada sains am je boleh ke mohon ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti la pula. better tanya kat akademi tu terus.

      Delete
  21. Hi sis! Sis , sy dapat interview utk kos bachelor of aircraft engineering tech in mechanical kat unikl Miat ni.. Sy dah buat banyak research pasal kos ni tapi still rasa tak cukup.. Sy nak tanya, kos ni okay tak untuk seorang perempuan?? cara belajar dia macam mana nanti?? adakah akan ada diskriminasi antara pelajar lelaki dan perempuan? Sy pada mulanya memang rasa pasti yang bidang ini la yg saya nak ambil utk degree nanti tapi bila dah baca blog sis danbeberapa blog yang lain, rasa macam ragu2 pulak.. Sebenarnya cita cita dan minat sy adlh utk jadi seorang pilot.. sy memang sangat nak jadi pilot.. memang passion sy dari dulu tapi disebabkan kewangan yang tidak mencukupi, terpaksa la sy lupakan je cita cita sy tu.. dan sy cuba untuk beralih ke arah yang lebih kurang sama dengan kerjaya pilot iaitu Aircraft Engineer.. So sis rasa macam mana>> kos ni sesuaikah untuk sy?? Dan maaf, boleh sy tau kenapa sis keluar dari kos ni dan beralih ke kos chemical engineering?? sis boleh reply di email sy, aisyah_memey96@yahoo.com.sg .. Tq sis hope sis reply as soon as possible...-Syamimi Yusoff

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi adik, akak baru je buka blog ni. akak busy n tak sempat nak update blog pon. btw, mmg lelaki ramai. n sebenarnya belajar ni pun boleh tahan mahal dia. dlm 100 ribu la juga. tapi ramai ke tak lelaki tu bukan masalah. kalau awak boleh buat kerja, org akan pandang sama rata je. akak tak ambik bidang ni sbb dpt tawaran chemical engineering kat uitm . btw sbb uitm murah and aircraft engineering ni mahal. huhu. tapi ade juga la rasa sesal tak amik aircraft engineering sbb akak minat. chemical was like eerrrrmmmm. haha

      Delete
  22. Kak yana? Tau pasal TAME x? Lepas hbis tu trus kerja ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja la kot kalau tak nak buat apa lagi. hahaha

      Delete
  23. nmpk hebat kn. 3 years working. licensed nk submit kena q. xde la besau mana. tanggungjawab besar. tp yg best 4hari on 4 hari off tu je la. sbulan keje dlm 16hari je. kalo ada yg berminat. boleh la google unikl miat, admal, mata, apr, inti, or tafe.

    ReplyDelete
  24. nmpk hebat kn. 3 years working. licensed nk submit kena q. xde la besau mana. tanggungjawab besar. tp yg best 4hari on 4 hari off tu je la. sbulan keje dlm 16hari je. kalo ada yg berminat. boleh la google unikl miat, admal, mata, apr, inti, or tafe.

    ReplyDelete
  25. Course ni blaja ssh... Tp kje plg sng n lumayan... Even lumayan,malaysia adalah byr yg plg rendah dlm dunia... From experience.. :)

    ReplyDelete
  26. klaw matrik dgn diploma unikl miat yg mna akak suggest elok??sekarang saya dgr bnyk engineer menganggur....

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak ambik programme ni. so tak tahu macam mana kat luar. huhu

      Delete
  27. Replies
    1. semua. sbb nnt form 4 kene ambik science stream. science stream nak banyak a terutama sekali math and science

      Delete
  28. Assalammualaikum akak,just nk tanya kalau lemah fizik time skolah,adakah ianya menjejaskan peluang kita di Kolej nnti,tp saya mmg minat aviation,cita2 saya terhadap aviation mmg tinggi,tp saya risau fizik saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik, kalau masuk swasta , fizik c pon dah ok. tapi still kene lepas interview dia.

      Delete
  29. kak yana cam mne nak dpt contact akk?? coz theres a few question i wanna ask u

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi adik. boleh whatapp akak +60133853132

      Delete
  30. klau nk jdi Aircraft Maintenance Engineer, lepas PT3 (form4&5) kena ambik subject apa?

    ReplyDelete
  31. klau nk jdi Aircraft Maintenance Engineer, lepas PT3 (form4&5) kena ambik subject apa?

    ReplyDelete
  32. Hi, kak! kalau nk jdi Aircraft Maintenance Engineer, lepas PT3 (form4&5) kena ambik subject apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi realy sorry. kakak dah lama tak buka blog ni. hehe. kene ambik science stream adik. sbb kene ade add math and physic :)

      Delete
    2. Thanks kak~ so SPM add math n physic mesti kena dpt A laa?

      Delete
    3. Tak semestinya a, b pon da boleh. Tapi a will give you bonus la. :)

      Delete
  33. hi! Klau nk jdi Aircraft Maintenance Engineer, lepas PT3 (form4&5) kena ambik subjek apa?

    ReplyDelete
  34. abis spm,
    try apply miat, apr, tafe, nilai kolej, adtech shah alam, mata, admal
    spm atleast credit core subject.
    sambil buat diploma buat la license kt dcampart66. suggest buat B2 coz B1 dah ramai. B1.3 pun ok sbb x ramai plus payout tinggi.

    to lepas pt3 boleh try Mata. coz mata ada for student form 4. 5 years study. not including License. suggest korang buat Dcam rather buat Easa. coz easa have a bit problem in Malaysia.

    goodluck semua.
    btw jgn terlalu berharap coz its not masyuk as u guys see.

    ReplyDelete
  35. sis kerja ni dia sentiasa stay kat hanger airport ke kena ikut flight tu terbang ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti, sbb akak tak sambung ambik ni.

      Delete
  36. Kos belajar ni mahal x? Saya spm taon ni

    ReplyDelete
  37. wajib ambik fizik dan add math ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib sbb requirement nak masuk kene ade fizik and addmath.

      Delete
  38. wajib ke kena ada fizik dan add math nk jdi AME

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep wajib, sbb tu dia punya requirement.

      Delete
  39. Saya memang amek fizik dan addmath ... daa abis spm pon hehe tunggu result ja... so what s the next step please help 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi la apply antara banyak2 tempat yang buat licensed ni :)

      Delete
  40. kepada sesiapa yang nak ambil course AME ni.. sila hayati pesanan penulis ni dengan bersungguh-sungguh.. jika rasa tak berapa yakin nak beri passion kepada course ni, banyak lagilah course lain boleh ambik.. bukan senang nak senang, bukan susah nak susah.

    risiko nya kalau jadi aircraft engineer (ni yang tak suka ni ) ialah kalau anda tersalah buat kerja atau terlepas pandang pada kerosakan kapal terbang maka sekiranya kapal terbang tersebut terhempas anda adalah org pertama yg mereka akan cari ( bukan hantu yg cari kau ) tapi orang yg menyiasat pasal kemalangan tu akan cari kau ( dalam hati " mati la aku " )

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih baca satu2 saya tulis. huhu.

      Delete
  41. Salam kak,kalau masuk kolej kemahiran pastu dapat diploma boleh jadi ke check kapal terbang

    ReplyDelete
  42. Banyak pilihan kita boleh buat untuk bidang ni

    1) Diploma > Lesen > Kerja
    2) Diploma > Ijazah > Lesen > Kerja
    3) Asasi/Matrik > Ijazah > Lesen > Krja
    4) Lesen > Kerja

    Istikharah jalan terbaik :)
    Semoga berjaya adik2

    Waallahu'alam

    ReplyDelete
  43. Banyak pilihan kita boleh buat untuk bidang ni
    1) Diploma > Lesen > Kerja
    2) Diploma > Ijazah > Lesen > Kerja
    3) Asasi/Matrik > Ijazah > Lesen > Krja
    4) Lesen > Kerja

    Waallahu'alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku sijil(level 1)>kerja sambil wat lesen> dah dapat lesen> apply kerja baru... tgh mencari

      Delete
  44. Kalau kita tak ambik subjek fizik tak boleh ke??

    ReplyDelete
  45. akak...MATA ney swasta ka goverment?
    dia ada biasiswa tak?
    kalau swasta yuran dia mahai dk?

    ReplyDelete
  46. Assalam alaikum..hi. just to share to you guys that there is a sponsorship programme for aircraft maintenance licensing by yayasan peneraju pendidikan bumiputera which the training is conducted by Malaysia Airlines Berhad, so take this opportunity to apply..and continue pursuit your dream. Thank you.

    ReplyDelete
  47. nak jadi aircraft maintanance ni memang wajib ambik lesen penerbangan ke? yg mcm pilot tu?

    ReplyDelete
  48. akak saya nak tanya ni,macam saya terus ambil DCAM B2 after result spm kat ADMAL AVIATION COLLEGE 4years including of ojt adakah berbaloi or need to get diploma dulu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 years belajar jer... nnt dah kerja lagi 5 tahun pengalaman kerja. Baru submit work schedule kat DCAM.. nak tanya ADMAL COLLEGE diaorg wat EASA ke DCAM? Sbb so far tau yg DCA Malaysia approve kat MIAT... kalau wat exam DCAM mmg berbaloi la... bukan senang nk jadi LAE (license aircraft engineer) lots of tear have face up...

      Delete
  49. akak nak tanya macam saya ni sekarang dah sambung belajar kat Admal Aviation College in DCAM B2 buat license so berbaloi ke tidak yeee cause saya x ambil diploma terus pada license,saya lepasan spm 2015

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sijil mqa dia dah expired. Dca tak approve. Habis admal tak dapat nak kerja. Kena ambik degree kat miat lagi. Based on my friend yg study kat miat

      Delete
  50. Hi. Nak tanya sikit. Antara mata aviation dengan unikl miat..mana lagi okay??

    ReplyDelete
  51. Hi. Nak tanya sikit. Antara mata aviation dengan unikl miat..mana lagi okay??

    ReplyDelete